Dimniki novogradnje

Naloga vsakega dimnika je, da odvaja dimne pline iz kurišča v zrak (atmosfero ) poleg tega mora biti plinotesen in ognjeodporen. Za delovanje dimnika potrebujemo vlek. Vlek dimnika je odvisen od razlike temperature dimnih plinov , zraka v okolici ter višine dimnika. Če je višja temperatura dimnih plinov in večja višina dimnika je posledično večji vlek, boljše delovanje kurilne naprave, večji izkoristek ter manjše onesnaževanje. Dimnik pri pečeh na trda goriva ima še posebej zahtevno nalogo saj mora dovajati svež zrak skozi rešetko v kurišče, premagati vse upore v peči ter odvesti dimne pline v atmosfero. Dobro delovanje dimnika je odvisno od pravilnega dimenzioniranja dimnika pri katerem se upošteva vrsta kurilne naprave, moč kurilne naprave, lokacija postavitve ter višina dimnika. Zato za vsako kurilno napravo posebej določimo vrsto in dimenzijo dimnika.

INOX troslojni dimniki

Z razvojem peči so se spremenili tudi materiali za dimnike. Inox dimniki zadostijo vsem zahtevam sodobnih peči. Inox dimniki so odporni na vlago, kislino, temperaturo ter vremenske neprilike (na izpostavljenih delih). Odlikuje jih dolga življenjska doba. Inox dimnike uporabljamo za sanacije (enosljojni dimnik ), to je vstavljanje v obstoječe dotrajane dimniške tuljave. V kolikor ima dimniška tuljava dovolj velik presek, se inox tuljava samo vloži – potisne v obstoječo tuljavo, taka sanacija je enostavna. Če je presek dimniške tuljave premajhen se lahko le ta poveča z povrtavanjem opečnate tuljave na željeno dimenzijo in nato se vstavi inox tuljava. V kolikor želimo zgraditi nov dimnik znotraj hiše prav tako uporabimoinox enoslojne dimniške tuljave vendar moramo dimnik toplotno izolirati ter ga postaviti v požarno varen jašek ( betonski plašč dimnika, promat).

Izolirane inox dimnike (trislojne ) uporabljamo v kolikor znotraj hiše nimamo dimnika in ga je potrebno zgraditi na novo izven hiše. Tak dimnik ne potrebuje temelja je lahek in ga lahko privijačimo na fasado. Trislojni inox dimnik ob fasadi le izredno ličen in ne skazi fasade oz. izgleda hiše.

dimont inox dimniki

Opečnati dimniki

Opeka je eden od najstarejših uporabljenih materialov za zidanje dimnikov. Opečnati dimniki so se uporabljali za vse vrste peči (zidani štedilniki, krušne peči, lončene peči…) na trda goriva. Z razvojem novih materialov pa opečne dimniške tuljave ne gradimo več saj smo jih nadomestili z inox tuljavami, šamotnimi tuljavami in plastiko.

Opečnat dimnike zidamo:

  • v primerih, ko popravljamo nadstrešne dele dimnika kateri so razpadli zaradi vremenskih vplivov ali zaradi uporabe tekočih ali plinastih goriv
  • v kolikor je zahteva po ohranitvi prvotnega izgleda hiše (spomeniško varstvo)
  • v kolikor obzidavamo inox tuljave
  • obzidava šamotnih dimnikov (danes redkeje)

Lepi zidani opečnati dimniki nad streho so okras vsake hiše.

dimont chimney render

Pokličite za brezplačen ogled, ter vam na podlagi
obstoječega stanja na osnovi 20 letnih izkušenj,
podali najboljšo rešitev.

dimont cta telefonska

Zakaj se odločiti za nas?

dimont delavec

SMO STROKOVNI

dimont Kakovost

PRI SVOJEM DELU UPORABLJAMO KAKOVOSTNE MATERIALE

dimont House

SMO OBZIRNI DO VAŠE LASTNINE

dimont Dokument

ZA VAS UREDIMO TEHNIČNO DOKUMENTACIJO

dimont Obrazec

PO OPRAVLJENI STORITVI PRIDOBIMO POTREBNA SOGLASJA

dimont 2000

ZADOVOLJNIH STRANK